Από την πρώιμη ηλικία (1 έτους) ενθαρρύνετε το παιδί σας να βοηθήσει στη διαδικασία γδυσίματος και ντυσίματος. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το κάνουν ανεξάρτητα, αλλά ότι μπορούν να σας βοηθήσουν. Για παράδειγμα, περιμένετε το παιδί σας να σπρώξει το χέρι του στο μανίκι ή βάλτε το να σηκώσει το πόδι για να του βάλετε την κάλτσα. Θυμηθείτε ότι το παιδί μαθαίνει το γδύσιμο πριν το ντύσιμο, έτσι ξεκινήστε με το να το ενθαρρύνετε να γδύνεται αρχικά. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κάθεται άνετα για να κάνετε το ντύσιμο πιο εύκολο, π.χ. το να στηρίζεται στο τοίχο ή σε μία γωνία μπορεί να του δίνει μεγαλύτερη στήριξη στη μέση.

 • Αν το παιδί σας βρίσκει το γδύσιμο και το ντύσιμο δύσκολο οι παρακάτω προτάσεις μπορεί να είναι επιβοηθητικές:Επιλέξτε χαλαρά εφαρμοσμένα ρούχα με ελάχιστα κουμπιά.
 • Ψάξτε για μπλουζάκια με εύκολο άνοιγμα στο λαιμό, ελαστικές κάλτσες κ.τ.λ.
 • Μιλήστε στο παιδί σας για τη σειρά με την οποία τα ρούχα φοριούνται, π.χ. ποιο βάζουμε πρώτα.
 • Τραβήξτε τη προσοχή σε διαφορετικά μέρη του σώματος ενώ το κάνετε αυτό.
 • Καθορίστε τις ωθητικές και απωθητικές κινήσεις. Μπορείτε να διδάξετε το παιδί σας τη διαδικασία του τραβάω και σπρώχνω τα μανίκια, για παράδειγμα, παίζοντας παιχνίδια με δακτυλίδια και εφαρμοστές λουρίδες από ύφασμα πάνω στα μπράτσα τους για να τα σπρώξουν ή να τα τραβήξουν. Οι θηλιές που ράβονται μέσα από τη ζώνη του παντελονιού ίσως βοηθήσουν το παιδί σας να τραβήξει τo παντελόνι.

ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Δοκιμάστε αυτά με κριτς -κρατς ή ελαστικά κορδόνια για τα παπούτσια (ίσως μαζί με μία γλώσσα για τα παπούτσια).

ΚΑΛΤΣΕΣ

Χρησιμοποιείστε σωληνοειδείς κάλτσες χωρίς φτέρνα που να καθορίζουν από πού να ξεκινήσετε. Αργότερα δοκιμάστε κάλτσες με ένα διαφορετικό χρώμα στη φτέρνα για να διακρίνεται εύκολα οπτικά.
Για να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεχωρίσει το πίσω από το μπροστά ίσως θα ήταν επιβοηθητικό να βάλετε ένα σημάδι στην μία πλευρά με μία έγχρωμη ετικέτα, ή επιλέξτε ρούχα που να έχουν σχέδιο μπροστά.

ΚΟΡΔΟΝΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ

Όταν το παιδί σας είναι έτοιμο να δέσει τα κορδόνια του μάθετε του κάθε στάδιο ξεχωριστά. Ίσως θα θέλατε να δοκιμάσετε τη μέθοδο της «διπλής θηλιάς», η οποία είναι ευκολότερη από τη συνηθισμένη. Εξασκείστε το δέσιμο των κορδονιών ενώ το παπούτσι δεν είναι πάνω στο πόδι του παιδιού ή μπορείτε να αγοράσετε ένα φτηνό πλαστικό παιχνίδι με κορδόνια από ένα μαγαζί.

 

ΣΤΕΡΕΩΜΑΤΑ

Όταν τα κουμπιά, τα φερμουάρ, κλιτς κλατς, οι αγκράφες χρησιμοποιούνται δοκιμάστε ένα μέγεθος μεγαλύτερο από το συνηθισμένο για να είναι ευκολότερο. Το κλιτς κλατς είναι περισσότερο εύκολο από ότι τα κουμπιά στο κούμπωμα ξεκούμπωμα. Τα κουμπιά μπορεί να αντικατασταθούν από βέλκρο (ράψτε τη κουμπότρυπα και ράψτε το κουμπί πάνω στη τρύπα, συνδέστε το βέλκρο πίσω από τη κουμπότρυπα και τη συνηθισμένη θέση του κουμπιού).


ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΝΤΥΣΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΓΔΥΣΙΜΑΤΟΣ

Η παρακάτω είναι μία λίστα από παιχνίδια και δραστηριότητες που έχουν ως σκοπό να βοηθήσουν το παιδί σας να αναπτύξουν δεξιότητες ντυσίματος. Μπορούν να γίνουν στο σπίτι ή στο παιδικό σταθμό.

 • Όλων των ειδών τα παιχνίδια μεταμφίεσης.
 • Το να ντύσει /γδύσει μία κούκλα.
 • Το ντύσιμο μετά μουσικής. Ένας σωρός από ρούχα είναι τοποθετημένος στο κέντρο. Το παιδί φορά όσα περισσότερα ρούχα μπορεί ενώ η μουσική παίζει. Το ντύσιμο σταματά όταν σταματά και η μουσική.
 • Το να φορά μία ποδιά ή ένα παλιό μπλουζάκι πριν παίξει με το νερό, την άμμο ή τη μπογιά.
 • Το ταίριασμα της κάλτσας. Τοποθετήστε έναν αριθμό ζευγαριών κάλτσες στο κέντρο ενός κύκλου. Όταν ακουστεί η σφυρίχτρα τα παιδιά τρέχουν να βρουν ένα ζευγάρι κάλτσες και να είναι οι πρώτοι που θα τις φορέσουν.
 • Παίζοντας με τα στεφάνια. Βαδίστε μέσα σε ένα στεφάνι και σηκώστε το πάνω στο σώμα.
 • Τυλίγοντας πακέτα σα μέσο εξάσκησης του δεσίματος. Βάλτε το παιδί να κρατά κάποια σημαντικά παιχνίδια/αντικείμενα μέσα σε ένα κουτί. Κάθε μέρα θα λύνει το δέμα για να βγάλει το παιχνίδι και ύστερα θα το τυλίγει για να το βάλει στη θέση του.
 • Παιχνίδια που το παιδί πρέπει να περάσει σε κλωστή χάντρες και που πρέπει να δέσει κορδόνια.
 • Αγοράστε ένα χοντρό σχοινί  και δείξτε του πώς να κάνει τους πρώτους κόμπους.